Dövme

Dövme, kalıcı bir vücut sanatıdır. Deriye iğneler yardımı ile; mürekkep, boyaları ve pigmentleri derinin derin katmanına enjekte etmek suretiyle yapılan tasarımlar dövme olarak ifade edilir.  Dövme, insanlık tarihi kadar eski bir kültürdür. Dövme stiller ve dövmeye yüklenen anlam zaman içinde değişse de, dövme yaptırma sebepleri esas olarak sabit kalmıştır.  Dövme, 1700’lerde Samoa Adaları’ndaki yerliler tarafından ‘’tatau’’ adı ile anılırdı. Tattoo ifadesi de eski zamanlardan günümüz neredeyse hiç değişmeyerek ulaştı.

Dövmenin mürekkep ve iğne ile yapılan ve cilt üzerinde kalıcı olan işaretler olduğunu bu aşamada unutmamak oldukça önemli. Bu yüzden de dövme yaptırmaya karar verirken, ne istediğinizden emin olmak ve dövmeyi mutlaka güvenilir, profesyonel ve işinin uzmanı kişilerde yaptırmak gerekiyor. Günümüzde birçok dövme stüdyosu olsa dahi, dövme yaptırmadan önce araştırmak ve her ufak detayı bile ince eleyip, sık dokumak gerekiyor.

Dövme Tarihi

Samoa yerlileri; tatau yani dövmeyi kendi farklılıklarını ve kabile içindeki özelliklerini yansıtmak için yapardı. Kalıcı çizimler ile karakter özellikleri, çeşitli figürlerle yapılırdı. Bu tarihte de ilk defa dövme kültürünü başlatmış oldular. Bu sayede de dövme yapmak, aslında dünyanın en eski mesleklerinden biri. Ustalık seviyeleri, vizyon, sanat ve motor becerileri gerektiren dövme sanatı, oldukça ciddi bir iş olmasının yanında, kalıcı izler bıraktığı için de dünyanın en etkili sanatlarından bir tanesi.
Dövme, eski zamanlardan beri dünyadaki çoğu kültürde, törenlerin ve ayinlerin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Eski toplumlarda dövme; özel durumlarda, onur ve saygı göstermek adına, inançlara ibadet için ve ruhu beden ile birleştirmek için yapılırdı. Bu zamanlarda dövmeler, hikaye anlatırdı ve herhangi bir dil ile yazılabilirdi. Kültürel imajlar; kelimeler ve yazı dili ile ifade edilirdi. Büyülü ve koruyucu özellikte olduğuna inanılan semboller ya da yaşam hikayeleri dövme ile ölümsüzleştirildi.   

Dövme Yaptırmaya Karar Verirken

Dövme yaptırmak, kalıcı bir işlemdir. Bu sebeple de dövme yaptırmadan önce kararlı olmak, araştırma yapmak ve profesyonel bir dövme sanatçısı tercih etmek gerekir. Dövme sanatçısının yaptığı dövmeleri araştırmak ve tarzı hakkında bilgi sahibi de olmak gerekir. Şayet dövme yaptıracak olan kişi henüz iş hayatına başlamadıysa, dövme ileride iş bulmasını zorlaştırabilir. Bu sebeple de giysilerle kapanabilecek bölgelere dövme yaptırması daha doğru olabilir. Bu gibi küçük ayrıntılar dövme yaptırılacak kişi tarafından düşünülmelidir.
Kalp hastalığı, alerji, diyabet, egzama veya sedef hastalığı gibi cilt problemleri, zayıflamış bağışıklık sistemi veya kanama sorunu gibi bir tıbbi sorununuz varsa, dövme yaptırmadan önce doktorunuzla konuşun.
Dövme yapmaya karar verirseniz, sonrasında dövme bakımı için gerekli talimatları izlemeniz de gerekir. Dövme stüdyosunun temiz ve emniyetli olduğundan ve kullanılan tüm ekipmanın (iğneler, mürekkep, eldivenler gibi) tek kullanımlık olduğundan ve sterilize edildiğinden emin olun.

DÖVME

OLD SCHOOL • REALISM • WATERCOLOUR • TRIBAL

Dövme yaptırdıktan sonra normal olan belirtiler:

Dövme yapılan bölgenin kızarması, ödem yapması kaşınması, iyileşme sürecinde minik minik soyulması normaldir, ama kesinlikle kaşımayın, soymayın ve kazımayın. 

Dövme yaptırdıktan sonra normal olmayan belirtiler

Beklenmedik bir etki ya da sizi rahatsız edici bir şeyle karşılaşırsanız lütfen bizi arayınız veya cilt uzmanı tıp doktorundan yardım alınız.

Dövme Vücudun Hangi Bölgelerine Yapılabilir? 

Dövme Vücudun Hangi Bölgelerine Yapılabilir?  Dövme, gözeneklerin ve deri yapısının izin verdiği her bölüme yapılabilmektedir. Ancak avuç içi, dudak...

devamı...

Dövme Sildirme Mümkün mü? 

Dövme Sildirme Mümkün mü?  Çeşitli sebeplerle insanlar dövmelerini sildirmek isteyebilir. Ancak dövme sildirme, dövme yaptırmaktan çok daha meşakkatli ve...

devamı...

Dövme Bakımı Nasıl Olmalı? 

Dövme Bakımı Nasıl Olmalı?  Dövmeniz yapıldıktan sonra uygulanan ilk strech filmi 3 saat sonra çıkartabilir, anti bakteriyel sabun kullanarak dövmenizi hafifçe yıkayabilirsiniz, ardından...

devamı...

Dövme acıtır mı? 

Dövme acıtır mı?  Acı eşiği her kişide farklıdır. Ancak genel olarak dövme acısı dayanılamayacak ya da çok acı veren...

devamı...

Dövme Nasıl Seçilir? 

Dövme Nasıl Seçilir?  Dövme yaptırırken dikkat edilmesi gereken başlıca faktör; iş ve sosyal hayatı etkilemeyecek bölgelere dövme yaptırmaktır. Dövmeler...

devamı...

Dövme Yaptırmak Ne kadar Sürer? 

Dövme Yaptırmak Ne kadar Sürer?  Dövme yaptırmak için standart bir süre vermek doğru değildir. Ufak ve minimal dövmeler için...

devamı...
Scroll to top