Latest News

19
Eyl - 16

Dövme Nasıl Yapılır?

Dövme Nasıl Yapılır?

Dövme yaparken özel olarak üretilmiş boyalar ve dövme makinesi kullanılır. Dövme yaparken kullanılan pigmentler yani boyalar, derinin alt kısmına ulaşacak şekilde, iğne yardımı ile cilt altına yerleştirilir. Bu sayede de deri dökülse ya da güneşten yanıp soyulsa bile bu boya etkilenmeden, cilt ile bütünleşerek, kalıcı olur. Eski zamanlardan itibaren ve günümüz teknolojik koşulları ile dövme makineleri de evrim geçirdi. İlk dövme makinesi Thomas Edison’dan ilham alınarak icat edilmiş olan ve elektrikle çalışan bir makineydi. Günümüzde ise dövme makineleri daha hızlı devirde çalışan ve uçlarındaki boyayı deriye daha sağlıklı ve başarılı şekilde enjekte eden makinelerdir.
Tipik olarak dövme iğneler; 60 saniyede 50 ila 3.000 defa atış yapabilir. Uygulama ve dövmeye bağlı olarak bu hıza karar verilir. Dövme makinesi iğnesi, derideki epidermis tabakasını deler. Bu sayede de iğne ucu dermis adı verilen daha derindeki cilt tabakasına ulaşır. Boya, bu cilt katmanına enjekte edilir.
Dövme iğnesi, deri içine girdiği zaman, vücutta delik açarak iz bırakır. Bu sebeple de vücut savunma sistemini harekete geçirir. Bu savunma hücreleri, iğnenin girdiği bölgelere ulaşır ve bu alanı iyileştirmek için çalışmaya başlar. İşte bu savunma hücreleri, dövmeyi kalıcı yapan öncelikli faktördür. Makrofaj adı verilen hücrelerin yaraya müdahale edip iyileştirmeye çalışması sayesinde dövmeler kalıcı hale gelir. Boyanın iyileşmesi için gereken süre 2-4 haftadır. Bu süre dövmeye, dövmeciye, dövme bakımına ve kişiye göre farklılaşabilir.
Vücudunuzdaki dövme yapılacak alan, temizlenir ve ardından tüylerden arındırılması için tıraş edilir. Ardından sanatçı, cildinizdeki tasarımı çizer veya şablonlar. Ardından dövme yapılacak olan bölge antiseptik ile yeniden temizlenir ve merhem sürülür. Daha sonra steril iğneler takılı bir dövme makinesi kullanarak, dövme sanatçısı taslar çizer. Sanatçı, tasarım ve istenilen etkiye bağlı olarak iğneler değiştirilebilir. Tüm iğneler sterilize edilmiş olmalıdır. Ardından dövme gazlı bez ile temizlenir ve streç film ile kapatılır.  


Scroll to top